SZEMERE-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ

Budapest, 1185 Üllői út 576. ( a Lőrinc centerrel szemben) Tel: 290-28-97,

TEKNŐSÖK:

-- VIZITEKNŐSÖK:

Leggyakoribb a vörösfülű ékszerteknős. A természetben vegyes táplálkozásúak. Fiatalon főleg ragadozók, majd idővel egyre több növényt fogyasztanak. Főként csigákkal, halakkal és vizirovarokkal táplálkoznak, kedvelik a békalencsét, hínárféléket és egyéb vizinövényeket.

A fogságban tartott teknősök számára legmegfelelőbb takarmány a friss, vagy fagyasztott kishal (csontokkal, belsőségekkel...), illetve a csiga. Amennyiben táplálékukat 70-80 %-ban ezek alkotják, hiánybetegségek csak ritkán fordulnak elő. A növényi táplálékot biztosíthatjuk nekik a terráriumba ültetett vizinövényekkel, gyermekláncfűvel, salátalevéllel...

A fogságban tartott teknősöket gyakran szárított eleséggel etetik, amelyek vitamintartalma lényegesen elmarad a szükségestől, így gyakran megbetegszenek. A szeletelt húsok (hal, csirke) foszfortartalma túl magas, kálcium és vitamintartalma viszont alacsony, tehát ez sem megfelelő számukra. Ezekben az esetekben szükséges a vitamin és ásványi anyag kiegészítés.


--SZÁRAZFÖLDI TEKNŐSÖK:

A természetben főként zöld növényekkel, gyümölcsökkel, virágokkal táplálkoznak, csak ritkán esznek csigákat, rovarokat. A táplálékkal együtt a talajból is jut a szervezetükbe, amelynek vitamin és ásványi anyag tartalma fedezi a szükségletüket.

A terráriumban tartott szárazföldi teknősök takarmányát minimum 2/3 részben zöld növények alkossák. Megfelelő számukra a gyermekláncfű, tyúkhúr, pásztortáska, lóhere, saláta, uborka, célka, reszelt sárgarépa... A gyümölcsök foszfortartalma magas, így elégtelen kálcium ellátás mellett gyakori etetésük páncéllágyuláshoz vezethet (lásd később).

A terráriumban legjobb a kerti vagy erdei föld használata (nem virágföld!). Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben, tálkába is kirakhatunk belőle, hogy eszegetni tudják teknőseink, így megfelelő ásványokhoz juthassanak.

A kálcium pótlására használható összetört szépia, tojáshéj, vagy mészgrit. Vitamin és ásványi anyag pótlására különböző készítmények állnak rendelkezésre. Fontos az adagolás pontos betartása, mivel a szárazföldi tekik fokozottan érzékenyek egyes vitaminok túladagolására.Teknősökben a leggyakoribb betegséget az A- és D- vitamin hiány okozza, a nem megfelelő takarmányozás következtében.

A- vitamin hiány: "duzzadt szem"

Az A- vitamin hiány a hámszövetek elfajulását okozza. Leggyakrabban a szemhéjak duzzanatával érkeznek az ékszertekik a rendelőbe, amit a könnymirigyek hámjának elváltozása okoz. Ezek a beteg állatok nem táplálkoznak, gubbasztanak és néhány hét alatt elpusztulnak. A végzetes kimenetelnek az oka nem csupán az éhezés, hanem az egyéb, külsőleg nem látható hámeredetű szervek károsodása.  A vesehám elfajulása ödémát okoz, a légzőhám elfajulása tüdőgyulladáshoz vezethet, a bélhámsejtek elfajulása pedig tápanyag felszívódási zavart okoz. A súlyosan megbetegedett állatok kezelés nélkül ( és gyakran kezelés ellenére is) elpusztulnak.

D-vitamin és kalcium hiány: "angolkór, páncéllágyulás, csontlágyulás"

Minden teknősfajban előfordul.

A D- vitamin segíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. D- vitamin hiány esetén hiába megfelelő a kálcium ellátás, az nem tud hasznosulni.

A takarmány foszfortartalma is lényeges tényező. A vér túl magas foszforszintje a kalcium csontokból való kiáramlását indukálja, ezért a csontok szilárdsága csökken, a páncél rugalmassá válik, majd deformálódik. A páncél alakjának elváltozása a gyógyulás után is megmarad.


Fontos a vitaminkészítmények megfelelő tárolása: mindig dobozát visszazárva, száraz, hűvös helyen tartsuk, mert fény, oxigén és meleg hatására gyorsan bomlanak.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 35
Heti: 302
Havi: 1 051
Össz.: 108 275

Látogatottság növelés
Oldal: Teknősök, gyíkok
SZEMERE-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ - © 2008 - 2019 - szemerevet.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: budapest pestszentl?rinc-pestszentimre kft e mail - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »