A nyúl

nyuszi1.jpg

A nyulakat ma már a nyúlalakúak rendjébe sorolják, ez a rend két családra osztható, a nyúlfélék és a pocoknyúlfélék családjára. A rendbe kb. nyolcvan ma élő faj tartozik. Ha jobban megfigyeljük a nyuszikat, sok érdekes eltérést figyelhetünk meg a rágcsálókhoz képest. A sarki nyúl fogyaszt húst is, a rossz anyák saját kölykeiket is megehetik. A rágcsálók állandóan növő, gyökértelen metszőfogakkal rendelkeznek, míg a nyúlalakúak felső metszőfogai mögött kisebb, kívülről nem látható fogacskák is vannak.

 

Hazánkbana nyúlalakúak rendjét a mezei és üregi nyulak képviselik. Életmódjuk és megjelenésükben is megfigyelhetünk különbségeket. A mezei nyúl alkonyatkor indul legelészni a mezőkre, veszély esetén egy gödörbe lapul. Súlyuk 2,5-7 kg között mozog. Füleik nagyok, testük izmos. Az üregi nyulak jóval kisebbek, súlyuk átlagosan 2 kilogramm, füleik kicsik, lekerekített végűek. A homokos talajba járatokat készítenek, ahol csoportokban bújnak meg. A házinyulak ősei az üregi nyulak.

 

nyuszi_9.jpg

Vakcinázás:


Kombinált oltás:

Myxomatózis és RHD (nyulak vérzéses betegsége) ellen 1 éves védettséget nyújt. Megfelelően fejlett, egészséges, 5 hetesnél idősebb nyulaknál alkalmazható. A rendelőnkben alkalmazott vakcina mindekét betegséggel szemben egy éves védelmet biztosít. Évente tavasszal, a szúnyogok megjelenése előtt emlékeztető oltás szükséges.