A vadászgörény védőoltásai:

A vadászgörény maximális védelme érdekében 3 db szopornyica elleni és egy veszettség elleni oltást kell, hogy kapjon, melyeket évente ismételni kell. A szopornyica elleni oltás beadása akkor is javasolt, ha görény nem megy ki a lakásból, mivel ez a betegség a cipőtalppal is hazavihető!

8. hét - Szopornyica elleni oltás (Eurican DHP+L)

11. hét - Szopornyica elleni oltás (Eurican DHP+L)

14. hét - Szopornyica elleni oltás (Eurican DHP+L)

16. hét - Veszettség elleni (Rabisin-R, vagy Nobivac-Rabies)

1 éves kor előtt kapjon megint egy veszettség elleni (Rabisin-R, vagy Nobivac-Rabies) oltást és ezt a későbbiekben évente ismételjük.

Az utolsó kombinált -és veszettség elleni vakcinázás időpontjához képest a későbbiekben mindkét oltást évente ismételjük.


Féregtelenítés:

Védekezés: macskáknak való féreghajtó tablettákkal, pasztákkal (Vitaminthe) negyed-félévente. Az első belső paraziták elleni kezelés 4-5 hetes korban történjen, amely nemcsak a görik, de a gazdik egészsége miatt is fontos.

Külső paraziták elleni védekezés:

Parazitákkal akkor is fertőződhet a göri, ha ő maga nem megy ki a lakásból. Ha van kutyánk-macskánk, egyéb lakásból kijáró állatunk, sőt, mi magunk is hazavihetjük, más állatokkal való érintkezés után.

A spot on cseppek kizárólag külsőleg alkalmazatók, a lapockák közti tájékon, a bőrre juttatva.

Fülrühösség:

A hallójáratban elszaporodó élősködök, viszonylag gyakori megbetegedés. A jellegzetes fekete fülváladék és a rendszeres vakaródzás utal rá. A kutya és a macska is fertőződhet.


Tüzelés:

A nőstények ivarérésekor (6-8 hónapos korban) jelentkezik az első tüzelés.

Tünetei: a péra (külső nemiszerv)  fokozatosan megduzzad, váladékozik (a farok alatt egy kb borsónyi rózsaszín kidudorodó képlet látható), szaguk kissé erősödik, a váladékkal jelölni kezdenek, párt keresnek.

Túltüzelés:

A vadászgörények addig tüzelnek, amíg a párzás be nem következik. A petefészek folyamatosan ösztrogén hormont termel, amely a csontvelő működését csökkenti, esetleg meg is szűnteti. Ennek következtében a göri vérszegénnyé, vérzékennyé válik, majd elpusztul.

Túltüzelésről akkor beszélünk, ha a tüzelés időtartama meghaladja a 2-4 hetet.

Tünetei: erőteljes szőrhullás a test nagy részén, a péra halvánnyá válik, az állat étvágytalanná válik, folyamatosan veszít súlyából, majd elpusztul.

Megelőzés: ivartalanítás 6-8 hónapos korban

A túltüzelés elmúlasztása:

Ivartalanítás: minnél előrehaladottabb az állat túltüzelésa, annál kisebb az esély arra, hogy a műtétet túlélje.

Pároztatás

Pároztatás elkötött hímmel: a nőstény párosodik, de nem vemhesül, majd 40 nap álvemhesség után újra tüzelni kezd. Ha a nőstény már hosszú ideje túltüzel, a hím nem biztos, hogy érdeklődni fog iránta és párosodni fog vele.