SZEMERE-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ

Budapest, 1185 Üllői út 576. ( a Lőrinc centerrel szemben) Tel: 290-28-97,

A műtétek kockátaza

Az altatásban történő műtétek illetve kezelések kockázattal járnak a betegek számára embernél és állatnál egyaránt. Az altatás kockázatának mértékét különböző tényezők nagyban befolyásolhatják. Pl.: rejtett (veleszületett, vagy szerzett) szívhibák, vese-, máj-, légzőszervi elégtelenségek, vemhesség stb.

Az altatási kockázat mértéke behatárolható a műtét elötti belgyógyászati állapotfelméréssel (vérvizsgálat, szív ultrahangos vizsgálata). Az eredmények tükrében a legoptimálisabb altatószer egyedileg megválasztható, illetve szervi elégtelenség esetén a beteg előkezelhető, mellyel a kockázat mértéke csökkenthető.

 

Műtét előtt

Az állatokat a műtét előtt 12 órán át koplaltetni kell, a vizet elegendő az operáció kezdetét megelőző 2 órában megvonni. Az altatószerek hányást okozhatnak, a hányadék az alvó állat légcsövébe, tüdejébe juthat, ami fulladáshoz, halálhoz vezethet.

 

Az altatás

A combizomba adott injekció után 10-15 perccel alakul ki a bódulat. Ez idő alatt nyálzás, hányás, szédülés előfordulhat. Az állat szeme a műtéti altatás teljes ideje alatt nyitva marad, ezért a szaruhártya védelmében szemkenőccsel, műkönnyel fedjük. Az altatás továbbiakban az egyik végtag felületes vénájába helyezett branülön át történik. A keringés és veseműködés támogatása érdekében a műtét alatt végig cseppinfúziót adagolunk vénán át, így ébredéskor bőséges vizelet ürítésére lehet számítani.

Az ébredés ideje kortól, általános egészségügyi állapottól függ, általában 2-24 óra, esetenként azonban 48 órának is el kell telnie az altatószer teljes kiürüléséig.

Ébredéskor dűlöngélés, izgalmi állapot, nyüszítés, nyálzás, hányás, vizelet- és bélsárürítés fordulhat elő. A teljes ébredésig az állatot száraz, meleg helyen, a talaj szintjén kell elhelyezni, több rétegben takaróra, rongyra, vagy párnára kell fektetni úgy, hogy a nyaka nyújtva legyen a légutak szabadon tartása érdekében. (Ne fektessük az alvó állatot szállítóboxba behajtott nyakkal, leszegett fejjel). Fotelból, ágyról és egyéb magasabban lévő helyről leeshet, súlyos sérüléseket szerezve.

Enni, inni csak akkor kaphat, ha tekintete tiszta, célirányosan közlekedik. A kábult állapotban történő etetés félrenyelést, fulladást vonhat maga után.

A műtéti sebnek mindig tisztának, száraznak kell lennie. A nyalogatás nem gyógyítja a sebet, sőt, a szájban lévő kórokozók gyulladást, gennyesedést, elhalást okozhatnak, ezen kívül gátolja vagy le is állíthatja a seb gyógyulását. A varratok kitépése a seb szétnyílását okozhatja, ami csak újabb műtéttel orvosolható, ezért a sebüket piszkáló állatokra megfeleő méretű védőgallér felhelyezése szükséges, melyet folyamatosan viselniük kell a varratszedésig. A varratok eltávolításának időpontja függ a seb helyeződésétől és nagyságától, az állat korától, a gyógyulási folyamat sebességétől, általában 8-14 nap.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 94
Tegnapi: 35
Heti: 318
Havi: 1 067
Össz.: 108 291

Látogatottság növelés
Oldal: Műtétekről
SZEMERE-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ - © 2008 - 2019 - szemerevet.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: budapest pestszentl?rinc-pestszentimre kft e mail - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »